Skånsk segeryra på Götalandsmästerskapen

Helgen 17-18 september var det dags för Götalandsmästerskapen som i år gick av stapeln i Eslöv.
IK Finish var i år representerat med fyra stycken aktiva och två tränare.
Redan på fredagskvällen anlände den skånska truppen till Eslöv och checkade in på en skola för övernattning, umgänge och tävlande i dagarna två. Den skånska truppen bestod av 123 st aktiva killar och tjejer födda 2008-2009. Utöver det fanns ett tiotal ledare från klubbar runt om i Skåne på plats för att coacha och stötta.

Från IK Finish bidrog vi med följande trupp som lyckats kvalificera sig till Skånelaget genom att vara topp 8 i sin gren under utomhussäsongen.

Flickor 13 (f2009)

Ida Wikberg – Höjdhopp, Längdhopp, 60 m häck, 200 m

Olivia Welding – 60 m

Ella Wågstam – Tresteg

Olivia


Ella


Ida

Pojkar 13 (2009)

Oscar Henriksson – Tresteg, Längdhopp, Höjdhopp, 200 m häck


Oscar

Två av klubbens tränare, Therese Henriksson och Fredrik Krantz, hade fått ansvaret att för lag Skånes del vara grenansvariga i Längdhopp och Tresteg.

Tävlingsdag 1

Efter en tuff första natt i skolsal med få sömntimmar var det ändå en taggad Skånsk trupp som vandrade mot Ekevalla IP för frukost och uppladdning.

Ida Wikberg hade en känning så hon avstod tävlande dag 1 (200 m), med förhoppning att vara pigg och fräsch på söndagen.

De yttre förutsättningarna var bra med sol, 15 grader och viss medvind på sprint och hopp.

Av våra aktiva var Olivia först ut på 60 m. Ca 40 st tjejer ställde totalt upp i grenen. Olivia kom trea i sitt försöksheat på 8.95 och kvalificerade sig för semifinal.
Väl där förbättrade hon sig ytterligare och kom in på 8.94 vilket totalt gav en fin 11:e plats i ett starkt startfält.
Olivia var nöjd med sin prestation och hade känt sig fokuserad och taggad.

Näst på tur var F13 tresteg med Ella Wågstam i startfältet. Ella hoppade en riktigt fin serie, 9 m 30 cm i första hoppet vilket var nytt PB. Lite överambition i andra hoppet, men i tredje satte hon alla bitar på plats och förbättrade sitt PB till 9 m 35 cm. Det räckte dock inte till finalhopp men en fin tävling av Ella och mersmak till kommande inomhussäsong.

Sist ut och sist för dagen var Oscar i Tresteg. I P13 klassen är det väldigt många, särskilt från Skåne, som håller en väldigt hög nivå. Vi såg fram emot en riktigt trevlig tävling.
Redan i sitt första hopp fick Oscar på en riktig fullträff. Vilt påhejad av övriga truppen mättes hoppet till 11 m 12 cm i godkänd vind (+1,4). Nytt personbästa med 65 cm och ett nytt klubbrekord i Tresteg för P13.
Oscar hade en mycket fin hoppserie med ytterligare ett hopp över 11 m och samtliga godkända hopp över tidigare personbästat. Det resulterade i en andra plats i grenen bakom Åhus Malte Håkansson. Skåne knep platserna 1, 2, 4 & 5 vilket gav 11 poäng till laget!

 

Dag 2

Tävlingsdag två bjöd på vindstilla och 6 plusgrader på morgonen. Vi hade dock fått en lugnare natt med bra sömn. Och med en stor ledning för laget efter dag 1, var vi nu taggade att sy ihop säcken.

Först ut var ida Wikberg i längdhoppet. Hela 42 startande medförde att tjejerna hoppade i två pooler. Tre hopp var och de åtta bästa till finalhoppning.
Ida fick till sitt längsta hopp redan i första omgången 4 m 67 cm. Tyvärr räckte det bara till en 9:e plats, precis utanför finalhoppningen.
Ida valde sen att stryka sig på 60 m häck och satsa allt på favoritgrenen höjdhopp.
Här gick det betydligt bättre. Efter att ha klarat alla höjder i första försöket och 1,46 i andra försöket så placerade sig Ida på och en finfin 6:e plats. Dubbelt skånskt i topp och 11 poäng till skånelaget!

Näst ut var Oscar på 200 m häck. En gren som inte bjudit så många tävlings och träningstillfällen under året, men där vi hade haft ett bra pass veckan innan som ändå gjorde att vi hade vissa förhoppningar om ett bra lopp.

Oscar sprang i första heatet och följde tävlingsplanen till punkt och pricka. Malte från Åhus stack iväg i ensam majestät, men där bakom bakom tog Oscar sina häckpassager på bästa sätt och gled förbi Smålands Sixten på sista häcken och kom i mål som tvåa på nytt PB och klubbrekord med 29,87 i godkänd vind (-0,7). Det blev också en silverplats i grenen där Skåne tog alla tre medaljplatserna plus 5:e & 6:e plats. Maximala 11 poäng till laget!

 

Sist ut av våra aktiva var återigen Oscar först i höjdhopp och sen i längdhopp.

Höjdhoppet flöt på riktigt fint och Oscar slog nytt personbästa då han gled över 1,51 i första försöket! Mer än så blev det inte, men det räckte till en tredjeplats och ännu en individuell medalj. Skåne på plats 3 & 6 och 5 poäng till laget.

Sist ut var längdhoppet, även här ett jättefint startfält där Oscar ökade i varje hopp och i sista hoppet landade han in sitt 4:e PB för helgen med 5.25. Det räckte till en individuell fjärdeplats, och Skåne kom in på platserna 2, 3, 4 & 5.

Efter avslutande stafetten stod det klart att Skåne tog hem guldet med stor marginal!

Ärevarv och vågen – att få vara med på Götalandsmästerskapen är verkligen något speciellt och att få vinna är en riktig höjdare!